
GroPro´s – helsvenska proteinkoncentrat ger mer svenskmärkt mat
Med: Bengt Persson, VD på GroPro AB
Den första svenska proteinfabriken invigdes i januari 2022 och innebär ett trendbrott i svensk proteinförsörjning. För första gången har den svenska livsmedelsindustrin tillgång till ett proteinkoncentrat som förädlats från svenskodlade baljväxter. Därmed kan fler vegetariska livsmedel nu märkas med ”Från Sverige”. Den unika anrikningstekniken är dessutom världsledande vad gäller miljöprestanda och klimatpåverkan.
Taggning: Food Tech och Production
Om: Bengt Persson
Bengt Persson är vd för GroPro och har byggt den första svenska proteinfabriken. Han var tidigare vd för Foodhills som tog över efter Findus i Bjuv. Bengt Persson är ordförande i Livsmedelsakademin, medlem i Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien och ledamot i styrelsen för Sveriges Lantbruksuniversitet. Han har tidigare varit ordförande i Stiftelsen Lantbruksforskning, Institutet för Jordbruks- och Miljöteknik, JTI samt ordförande för KIWA Sverige AB.