Allt blev Svart – ett världsunikt vin från Norrbotten
Med: Håkan Landström och Pelle Johansson, på Arctic Winery
Svartvinbärsodlingen har alltid varit en stark näring i norra Sverige. De senaste decennierna har den dock vacklat mot fallrepen. För att hjälpa de odlare som finns kvar och skapa nya producenter började Hushållningssällskapet arbeta fram en unik produkt av lokala, ekologiska bär. Det tog sju år innan den tog plats på Systembolaget. Nu berättar vinmakarna Håkan Landström och Pelle Johansson hur de började tillverka mousserande några mil söder om Polcirkeln – med inspiration från en skånsk statshortonom.
Taggning: Food and Drink, Food Tech
Om: Håkan Landström och Pelle Johansson
Håkan Landström
Vinmakare, affärsutvecklare, vedfabrikör och vildmarksguide. Mycket intresserad av jakt, framför allt på älg, och fiske. Har sjungit i hårdrocksband.
Pelle Johansson
Vinmakare, matkonsulent, sportkrönikör och månskensbonde. När en brinnande passion för kött, charkuterier och allt lokalproducerat. Har spelat hockey i Kanada.